17 Aralık 2018 Pazartesi

L-Karnitin Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

L - Karnitin




Özellikle zayıflamak isteyenlerin gözde supplementi l carnitine (karnitin) aslında zayıflama ve yağ
yakmanın ötesinde pek çok işe yarıyor. Karnitinin vücut içinde onlarca fonksiyonu var ama tabi ki temel fonskiyonu yağ asitlerini kullanılmaları üzere enerji üreten hücre mitokondriyasına taşımak. L Carnitine yağ yakıcı olarak genellikle zayıflamak isteyenler tarafından kullanılsa da aslında vücut geliştirme çalışan herkese pek çok fayda sunuyor. 


L-Carnitine Nedir?



L Carnitine vücuttaki tüm hücrelerde bulunan ve lizin ve metiyonin amino asitlerinden sentezlenen bir maddedir. L Carnitine vücutta karaciğer ve böbreklerde üretilir ve kaslarda, beyinde ve kalpte saklanır. Ama dışarıdan supplement yani takviye olarak alınması pek çok sağlık avantajını beraberinde getirir. Karnitinin birkaç çeşidi var: 


  • L-Carnitine L-Tartrate 
  • Acetly-L-Carnitine 
  • Glycine Propionyl L-Carnitine 
  • L-Carnitine 


Özellikle yaşlandıkça vücutta üretilen l carnitine miktarı azalır. Bazı insanlarsa yeterli miktarda l carnitine üretemez. Bu kişiler dışarıdan takviye olarak l carnitine almalıdır. Ama l carnitine supplementlerinin herkes için çok önemli faydaları var.


L-Carnitine Ne İşe Yarar?

L-Carnitine yağ asitlerini enerji olarak kullanılacakları mitokondriyaya taşır. Her hücrede mitokondriya bulunur ve görevi hücre için enerji üretmektir. Yağ asitlerinin mitokondriyanın zarından geçmesini sağlayan karnitindir. Böylece l carnitine daha çok yağın enerji olarak kullanılmasına olanak sağlar. Zayıflama supplementi olarak kullanılmasının nedeni de budur.



L Carnitine aynı zamanda mitokondriyadaki metabolik artıkları da temizler. Karnitinin bu fonksiyonu mitokondriyanın bütün potansiyeliyle enerji üretebilmesine olanak tanır. Eğer atık maddeler mitokondriyada birikirse bu enerji üretimini yavaşlatır.

Not : Kendim 2 aydır kullanıyorum , terlemeye yardımcı olduğunu gözlemledim ancak yağ yakma vs. konusunda placebo etkisi olabilir diye düşünüyorum. Kullanmaya devam edeceğim tecrübelerimi bu konu altına eklerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

L-Karnitin Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Özellikle zayıflamak isteyenlerin gözde supplementi l carnitine (karnitin) aslında zayıflama ve yağ yakmanın ötesinde pek çok işe yarı...